Ste na arhivskih straneh, ki se od januarja 2021 ne osvežujejo oziroma dopolnjujejo več. Za veljavno vsebino obiščite www.stud-dom-lj.si.
Študentski dom Ljubljana | Lokacije

Lokacije

Nahajate se tukaj

Lokacije

Domovi Študentskega doma Ljubljana se nahajajo v štirih predelih mesta Ljubljane - za Bežigradom, v Šiški, v Centru in na Viču. Skupaj je 29 domov, različnih standardov.

Najstarejši del je v Rožni dolini, ki jo večina študentov najbolj pozna in kjer je skupno 14 domov, ki so večinoma prenovljeni oziroma nadgrajeni. Prvi dom je bil zgrajen leta 1949, zadnji 1996. V Rožni dolini so poleg domov še vrtec, parki, igrišča za študente in otroke, parkirišča, restavracija, zdravstveni dom in znameniti Radio Študent. V neposredni bližini je čudovit park Tivoli, mestni grič Rožnik, rekreativno družabni center Mostec ter živalski vrt. Iz Rožne doline je le v nekaj minutah hoje možno priti do Centra, kjer je vozlišče vseh avtobusnih povezav in kjer so kulturne, politične in znanstvene institucije. Center ponuja tudi veliko možnosti zabave.

Domova v Mestnem logu sta bila grajena v letih 1984/85 ob zaključku ljubljanskega samoprispevka in sodita v podporo fakultetam, ki so v tem delu Ljubljane. Doma ŠD3 in ŠD4 sta grajena sodobno in imata dober standard, ki se izraža skozi veliko bivalno prostornino. Ob hrbtišču le teh je Dom Gerbičeva 59, ki z bližino dijaškega doma zaokroži bivalno naselje. V neposredni bližini so športna igrišča, bližina Barja pa ponuja lepe sprehode ali kolesarske izlete.

V letih 1979/1982 so bili iz ljubljanskega samoprispevka zgrajeni štirje domovi za Bežigradom – to so znani A, B, C, D, po katerih je dobilo naselje vzdevek Abeceda. Vsi domovi so dobrega standarda, neposredno ob fakultetah in z dobrimi avtobusnimi povezavami. Poleg domov Abecede je Dom FDV, ki je bil zgrajen leta 1961, leta 2001 podrt zaradi potresne nevarnosti in ponovno zgrajen leta 2006. Ob združitvi Študentskih domov v Ljubljani in Doma podiplomcev v enovit javni zavod Študentski dom Ljubljana, se je ostalim domovom pridružila še stavba Doma podiplomcev, na Gosarjevi ulici, kjer prebivajo slovenski in tuji mladi raziskovalci, tuji visokošolski profesorji in visokošolski sodelavci (gostje slovenskih fakultet in raziskovalnih zavodov).

V Šiški je Dom na Litostrojski cesti z visokim standardom in lastno restavracijo. V bližini je športni park ŽAK, ki nudi veliko možnosti rekreacije.

Za vse lokacije velja, da ponujajo odlične avtobusne povezave, ki omogočajo hiter dostop do vseh ljubljanskih fakultet.

V Centru so trije domovi, ki so locirani blizu Medicinske fakultete, Fakultete za varnostne vede, Zdravstvene fakultete, Pravne fakultete ter Fakultete za šport in sicer Dom Ilirska, Dom Poljanska in v letu 2013 obnovljeni Dom VŠZ.

Poleg domov ima zavod v upravljanju tudi nekaj stanovanj na Hacquetovi za Bežigradom in Rimski cesti v centru Ljubljane.