Ste na arhivskih straneh, ki se od januarja 2021 ne osvežujejo oziroma dopolnjujejo več. Za veljavno vsebino obiščite www.stud-dom-lj.si.
Študentski dom Ljubljana | Šport v Študentskem domu Ljubljana 2016

Šport v Študentskem domu Ljubljana 2016

Nahajate se tukaj

V Študentskem domu Ljubljana (v nadaljevanju: ŠDL) je poudarjen predvsem odnos študentov na osnovi medsebojnega sodelovanja in sožitja, dviga bivalne kulture ter medsebojnih odnosov. Študente, prebivalce ŠDL, so in jih še danes družijo enaki interesi – skupna pot do uspešnega zaključka študija ter dragoceni čas za obštudijske dejavnosti, med drugim tudi športne aktivnosti. Ravno športnim aktivnostim in infrastrukturi smo v zadnjem času posvetili nekoliko več pozornosti. S tem želimo povečati kakovost bivanja naših prebivalcev ter pripomoči k dvigu športne kulture.

Prebivalci ŠDL, predvsem tisti, ki bivajo v največjem študentskem naselju v Sloveniji (Rožni dolini), imajo veliko možnosti uporabe različnih površin za družabne športe (odbojka, košarka, nogomet, tenis), prav tako je veliko prostora za aerobno vadbo (tekaške poti po Parku Tivoli, Rožniku, Poti spominov in tovarištva do Koseškega bajerja). Iz tega izhaja naša ugotovitev, da imajo naši prebivalci veliko brezplačnih zunanjih površin predvsem za aerobne aktivnosti. V želji slediti raziskavam ameriškega inštituta za varovanje zdravja (USDHHS – United States Department of Health and Human Services), ki navajajo, da je poleg aerobnih sposobnosti pomembna sestavina vadbe za zdravje tudi vadba za moč in gibljivost, smo se odločili realizirati tudi dva projekta postavitve zunanjih vadbišč za pridobivanje moči (slika 1 in slika 2).

Poleg vadbe na zunanjih površinah imajo prebivalci ŠDL možnost vadbe za pridobivanje moči v šestih fitnesih po različnih lokacijah (Rožna dolina, Litostrojska cesta, Mestni Log, Poljanska cesta in dva fitnesa za Bežigradom). Fitnesi so zelo lepo opremljeni (Slika 3) in cenovno dostopni vsakemu študentu po ceni 12,50 EUR na mesec. V tej ceni so všteti tudi stroški vzdrževanja in receptorja, ki je zaradi varnosti prisoten ves čas delovanja fitnesa. V Rožni dolini smo v letošnjem letu opremili popolnoma nov, funkcionalnejši fitnes, kateremu smo dodali še ločen prostor za dekleta.

Poleg postavitve športne infrastrukture smo za naše študente v študijskem letu 2015/2016 vzpostavili tudi informacijsko infrastrukturo, in sicer aplikacijo Moj Študent. S pomočjo aplikacije se izvaja celotno obveščanje prebivalcev, od vselitve dalje. V letošnjem študijskem letu smo za naše prebivalce vzpostavili tudi vodene vadbe pod strokovnim vodstvom (Zumba, aerobika, funkcijska vadba itn.). Ob vzpostavitvi omenjenih vadb smo si kot glavni cilj poleg gibanja zastavili izobraževanje. Želimo, da se vadeči na naših vadbah tudi izobražujejo in kasneje to prenesejo v vsakdanje življenje. Študentje se na vadbe prijavijo preko aplikacije Moj Študent, cena za vadbeno enoto je 2,50 EUR.

V bližnji prihodnosti želimo na temo vadb, zdravega načina življenja, prehrane itn. organizirati tudi predavanja. Kot že omenjeno je naš cilj v največji meri ponuditi odlično kakovost bivanja in naše prebivalce izobraževati ter na ta način dvigniti njihovo ozaveščenost o zdravem načinu življenja in vplivati na športno kulturo.