Ste na arhivskih straneh, ki se od januarja 2021 ne osvežujejo oziroma dopolnjujejo več. Za veljavno vsebino obiščite www.stud-dom-lj.si.
Študentski dom Ljubljana | Mednarodna konferenca: Britanska parlamentarna razprava, Ljubljana, september 2018

Mednarodna konferenca: Britanska parlamentarna razprava, Ljubljana, september 2018

Nahajate se tukaj

Med 11. in 13. septembrom 2018 je potekala mednarodna konferenca z naslovom “Britanska parlamentarna razprava”, ki jo je Študentski dom Ljubljana organiziral skupaj z mednarodnim združenjem European University College Association iz Bruslja. Konference se je udeležilo preko 50 slovenskih in mednarodnih študentov.

Prvi dan (Hiša EU) je potekala panelna razprava, na kateri so strokovnjaki razpravljali o temah, ki so zaznamovale dinamiko Evropske unije v preteklem obdobju; ekonomska kriza, populizem, pomanjkanje odgovornosti vladajočih elit, pomanjkanje vizije političnih strank itd. ter seveda iskali rešitve za prihodnost Evropske unije.

Razpravljalci so bili:

  • doc. dr. Laris Gaiser, moderator, predsednik Slovenskega panevropskega gibanja
  • doc. dr. Boštjan Udovič, profesor na Katedri za mednarodne odnose Fakultete za družbene vede v Ljubljani
  • Zoran Stančič, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji
  • Paul Jancar, namestnik veleposlanice Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v Sloveniji
  • Mirela Mazalu, generalna sekretarka mednarodnega združenja European University College Association (EucA)

Drugi dan (Hiša EU) so potekale delavnice, na katerih so udeleženci izvedli tri razprave v obliki britanske parlamentarne debate. Vsaka posamezna debata je vključevala eno od tematik, ki so jo prvi dan na panelni razpravi odprli strokovnjaki.

Tretji dan (prostori ŠDL) je bil namenjen aktivnostim državljanske pobude, kjer so udeleženci po ljubljanskih ulicah najključnim sprehajalcem sporočali in spodbujali odgovorno in aktivno državljanstvo Evropske unije. Prav tako so izvedli vrsto aktivnosti preko socialnih omrežij, kjer so zainteresirano javnost (predvsem mlade) seznanjali s pomembnostjo sprejemanja odločitev v dobrobit prihodnosti Evropske unije.

Konferenca Britanska parlamentarna razprava je bila ena od skupno šestih konferenc v sklopu projekta »Message to Europeans 3.0«. Poleg Ljubljane bodo konference gostila še naslednja evropska mesta: Varšava, Budimpešta, Haag, Rim in Bruselj.

Več o projektu si lahko preberete v povezavi:

https://www.messagetoeuropeans.com/